het vroege voorjaar


het vroege voorjaar 1.0

het begin, de aanvang van het voorjaar

Algemene voorbeelden


Een grote variatie aan eenden- en ganzensoorten uit Noord-Europa strijken gedurende de wintermaanden in het gebied neer en treffen voorbereidingen voor het broedseizoen in het vroege voorjaar.

NRC,

Deze stekken zet men gedurende de koudste wintermaanden dicht bij mekaar samen (inkuilen) en plant deze stokken in het vroege voorjaar uit op 20-30 cm van elkaar gedurende de maanden april-mei.

http://www.vvpv.be/ondermappen/Praktisch%20tuinieren/stekken_van_vaste_planten_en_hou.htm

het vroege voorjaar 2.0

het begin, de aanvang van een bepaald voorjaar

Algemene voorbeelden


Het voornemen was om in het vroege voorjaar te beginnen met de uitvoering en de plannen in januari aan de raadscommissie aan te bieden.

Meppeler Courant,

het vroege voorjaar 3.0

voorjaar waarin de weersverbetering verhoudingsgewijs vroeg in het jaar inzet; voorjaar waarin het weer vroeger dan verwacht zachter wordt
Ook vaak met het onbepaald lidwoord: een vroeg voorjaar.

Algemene voorbeelden


Het bijzonder vroege voorjaar, vooral tot uiting gekomen bij de flora, kwam tot stand doordat vrijwel alle weersfactoren gunstig hebben samengewerkt. De gemiddelde temperatuur was over het gehele land genomen vanaf januari steeds één tot twee graden boven het langjarig gemiddelde (in februari zelfs vier graden), en het aantal zonne-uren steeds ongeveer tien procent hoger dan normaal.

http://www.knmi.nl/cms/content/13195/lente_2002_weer_was_gunstig_voor_vroege_ontwikkeling_flora,

De termijnhandel in fritesgeschikte aardappelen was vorige week donderdag hectisch [...]. Met nog ruim vijf weken te gaan besloten veel kopers daarom uit te stappen en verlies te nemen, bang dat de termijnprijs verder zakt. De oorzaak: mooi weer vanaf medio maart, een vroeg voorjaar, beïnvloedt de kijk op het eind van het bewaarseizoen.

http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Achtergrond/2011/3/Aardappelmarkt-in-greep-vroeg-voorjaar-BOE013670W/,